Overslaan en naar de inhoud gaan

Over ons

De Vrijwilligers

De Stichting Praamvaren Leeuwarden bestaat louter uit vrijwilligers, zo'n 85 waarvan 62 als schipper/gids en 23 winkeliers.  Alle activiteiten binnen de stichting worden uitgevoerd door deze vrijwilligers.  Alleen voor specialistische onderwerpen worden derden ingehuurd.

In het begin van onze stichting werd het onderhoud ook door de vrijwilligers uitgevoerd. Dat is nu overgedragen aan het stadswerfje in Leeuwarden en de specialisten van Beima watersport.  De vrijwilligers zijn over het algemeen oudere stadsbewoners, afkomstig uit allerlei beroepsgroepen. Ongeacht hun arbeidsverleden krijgen ze van de Stichting nog een gedegen vaaropleiding voor het varen in de stadsgrachten, zijn ze verplicht hun vaarbewijs te halen en moeten ze het verhaal over Leeuwarden op juiste wijze kunnen overbrengen.  Op elke praam zijn altijd een schipper en een gids aanwezig.

 

Milieu en Duurzaamheid

Al vanaf de start van de Stichting Praamvaren Leeuwarden zijn onze pramen uitgerust met elektromotoren. Geen verbranding van fossiele stoffen tijdens het varen in de grachten en singels, dus ook geen rook- en / of benzinegeur en geen motorlawaai.  Dit geldt voor al onze pramen. 

Na het varen worden onze pramen teruggebracht naar de stalling, worden ze aangesloten op het elektriciteitsnet, zodat ze de volgende dag weer volledig opgeladen zijn. Als wij gewoon onze toeristische rondjes varen, kunnen wij meer dan een hele dag varen op de accu's.

 

  • Marijke Meu, Us Heit en Pake Rein   ieder max. 24 pers.
  • De Nije            max. 26 pers.
  • De Greate       max. 20 pers.

Onze pramen van boven naar beneden:

  • De Marijke Meu en Us Heit zijn identiek, hebben 24 zitplaatsen en worden vooral gebruikt voor rondvaarten met individuele kaartverkoop. De banken zijn geplaatst als bus-zit ( banken achter elkaar).
  • De Nije en de Pake Rein worden vooral gebruikt voor de groepsvaarten.  Deze hebben tafels in het midden en banken langszij.  Voor tussenliggende uren worden zij, waar nodig ingezet bij rondvaarten met individuele kaartverkoop.
  • De Greate is onze reserve praam voor eventuele uitval van pramen of wordt ingezet bij grote groepen.

Maatschappelijk betrokken

Eén van de doelstellingen van de Stichting Praamvaren Leeuwarden is het uitdragen van de geschiedens van leeuwarden.  Dat doen we d.m.v. het verzorgen van toeristische en groeps rondvaarten. 

Daarnaast organiseert de Stichting ook rondvaarten, die een maatschappelijke betrokkenheid uitstralen en niet direct tot doel hebben om inkomsten te genereren.  Bijvoorbeeld door het meewerken aan grote Leeuwarder evenementen zoals Culturele Hoofdstad 2018, het vuurspektakel Compagnie Carabosse en allerlei andere voor Leeuwarden belangrijke gebeurtenissen.  In samenwerking met Kunstkade en de Museumhaven Leeuwarden bieden we basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 een educatieve vaart aan met als motto het ontstaan in Leeuwarden. Voor het Natuurmuseum Fryslân varen wij naar het Leeuwarder bos, waar een educatieve speurtocht wordt gedaan.