Overslaan en naar de inhoud gaan

Prinsentuinroute

De Prinsentuinroute is onze klassieker, zeer geschikt voor een eerste kennismaking met Leeuwarden. De schipper voert u bekwaam door de smalle grachten en drukke singels en de gids vertelt u onderweg allerlei wetenswaardigheden over de route.

Reguliere / toeristische route (kaartverkoop) en groepsvaart van een uur.

De route begint met de vroege geschiedenis van Leeuwarden, voert door de nauwe grachten met zijn vele bruggen (pijpen), langs de vele monumentale panden en gaat via het Naauw, de Kelders, en de Voorstreek naar het Hoeksterend.  Via de Hoeksterpijp verlaten we de binnenstad en varen we linksaf over de Dokkumer Ee, bekend van de Elfstedentocht.  Na de pittoreske Eebuurt slaan we links af. Nadat we de Noorderbrug zijn gepasseerd voert de route langs de contouren van de voormalige aarden verdedigingswerken. 

Links zien we de Prinsentuin.  Deze tuin -voormalig lusthof van de Nassau’s- is nu een geliefd stadspark.  Langs de groene oevers ligt één van de mooiste passantenhavens van ons land.  Dan komt de Oldehove in zicht, de iconische scheve toren van Leeuwarden.

Varend langs de Westersingel passeren we de Harmonie, het moderne stadstheater van Leeuwarden.  Rechts liggen historische platbodems langs de kade.  Voor de Verlaatsbrug maakt de praam een draai en heeft u zicht op het moderne zakencentrum (Manhattan) en de museumhaven van Leeuwarden.  Tenslotte varen we via het Schavernek de oude binnenstad weer in voor het laatste stuk door de nauwe stadsgrachten.  Via de Adje Lammertspijp -met een hoek van 90 graden- varen we de Nieuwestad weer op.

Deze toeristische / reguliere rondvaart kost € 5,- p.p. (kind t/m 3 jaar vaart gratis mee).