Overslaan en naar de inhoud gaan

"8" van Leeuwardenroute

Combinatie van de Prinsentuin- en de Blokhuispoortroute.
De "8" van Leeuwarden vertrekt vanaf de aanlegsteiger aan de Nieuwestad. De schipper voert u bekwaam door de smalle grachten en drukke singels en de gids vertelt u onderweg allerlei wetenswaardigheden over de route. 

Reguliere / toeristische route (kaartverkoop) en groepsvaart van 1½ uur.

De route begint met de vroege geschiedenis van Leeuwarden en u vaart door de nauwe grachten met zijn vele bruggen (pijpen), langs de vele monumentale panden en gaat via het Naauw, de Kelders en de Voorstreek naar het Hoeksterend.  Daar verlaten we de oude binnenstad en slaan rechtsaf.  Langs het terrein van de voormalige gasfabriek en de monumentale oude kazerne komen we op de Oostergracht. Het water is hier breder en voorzien van stenen kades om ruimte te bieden aan grotere, gemotoriseerde schepen.

Vanaf het water heeft u een mooi uitzicht op de Bonifatiuskerk. Vervolgens varen we langs de Baai aan Kaai, het oude IJkkantoor en langs schilderachtige pakhuizen richting Zuidergracht. In de zuidoosthoek van de binnenstad ligt de Blokhuispoort.  Het terrein is al meer dan 400 jaar als gevangenis in gebruik. 

Het huidige complex kent een boeiende geschiedenis met illustere boeven en spectaculaire ontsnappingen.  Het is recent gerestaureerd en biedt nu huisvesting aan diverse nieuwe functies, waaronder de bibliotheek.

We varen om de Blokhuispoort heen en slaan opnieuw rechtsaf de binnenstad in bij de Weaze. Dat is nu de Rosse buurt van Leeuwarden, maar kent een rijk verleden. Via de Brol komen we weer bij de Kelders. De Voorstreek wordt in deze route tweemaal aangedaan (vandaar de “8”). Bij het Hoeksterend verlaten we de binnenstad en slaan we ditmaal linksaf over de Dokkumer Ee, bekend van de Elfstedentocht.  Na de pittoreske Eebuurt slaan we links af.  Nadat we de Noorderbrug zijn gepasseerd voert de route langs de contouren van de voormalige aarden verdedigingswerken.

Links zien we de Prinsentuin. Deze tuin -een voormalig lusthof van de Nassau’s- is nu een geliefd stadspark.  Langs de groene oevers ligt één van de mooiste passantenhavens van ons land.  Dan komt de Oldehove in zicht, de iconische scheve toren van Leeuwarden.

Varend langs de Westersingel passeren we de Harmonie, het moderne Stadstheater van Leeuwarden.  Rechts liggen historische platbodems langs de kade. 

Voor de Verlaatsbrug maakt de praam een draai en heeft u zicht op het moderne zakencentrum (Manhattan) en de museumhaven van Leeuwarden.

Tenslotte varen we via het Schavernek de oude binnenstad weer in voor het laatste stuk door de nauwe stadsgrachten.  Via de Adje Lammertspijp -met een hoek van 90 graden- varen we de Nieuwestad weer op.

Deze toeristische rondvaart kost € 8,- p.p. (kind t/m 3 jaar vaart gratis mee).