Overslaan en naar de inhoud gaan

Blokhuispoort-arrangement

De Blokhuispoortroute start vanaf de steiger aan de Nieuwestad. Deze route voert door de historische binnenstad en langs het minder bekende oostelijk deel van de stad met als kenmerkend punt de Blokhuispoort.

De route start op de Nieuwestad en begint met de vroege geschiedenis van Leeuwarden, voert door de nauwe grachten met zijn vele bruggen (pijpen), langs de vele monumentale panden en gaat via het Naauw, de Kelders, en de Voorstreek naar het Hoeksterend.  Daar verlaten we de oude binnenstad en slaan rechtsaf.  Langs het terrein van de voormalige gasfabriek en de monumentale oude kazerne komen we op de Oostergracht.  Het water is hier breder en voorzien van stenen kades om ruimte te bieden aan grotere, gemotoriseerde schepen.  Vanaf het water heeft u een mooi uitzicht op de Bonifatiuskerk.  Vervolgens varen we langs de Baai aan Kaai, het oude IJkkantoor en langs schilderachtige pakhuizen richting Zuidergracht.  In de zuidoosthoek van de binnenstad ligt de Blokhuispoort.  Het terrein is al meer dan 400 jaar als gevangenis in gebruik.

Het huidige complex kent een boeiende geschiedenis met illustere boeven en spectaculaire ontsnappingen.  Het is recent gerestaureerd en biedt nu huisvesting aan diverse nieuwe functies, waaronder de bibliotheek.  De route volgt de zuidelijke rand van de binnenstad langs het moderne zakencentrum (Manhattan) van Leeuwarden. Langs de kades liggen de historische schepen van de museumhaven. Bij de Verlaatsbrug slaan we rechtsaf en varen we langs de Westersingel.  Rechts zien we de Harmonie, het moderne Stadstheater van Leeuwarden.  Recht vooruit is in de verte de Oldehove te zien, de iconische scheve toren van Leeuwarden.  Tenslotte varen we via het Schavernek de oude binnenstad weer in voor het laatste stuk door de nauwe stadsgrachten.  Via de Adje Lammertspijp -met een hoek van 90° varen we de Nieuwestad weer op.

Groepsvaart van 1½ uur  tot max. 120 personen.
Kosten per praam (tot 26 pers.):   € 120,-  (incl. schipper en gids).